Ann Björkman


Fostermamman Ann Björkman, 60, har gett hem åt 51 barn.Tack vare hennes energi och engagemang är hon en av de nominerade till Stora mammapriset som delas ut den 27 maj.

– Även om man har lite kan man alltid göra nåt, säger hon.

 

För att hylla alla Sveriges mammor och modersgestalter har Expressen instiftat Stora mammapriset, ett pris som delas ut under Mammagalan på mors dag.

Ann Björkman, 60, är en av de nominerade till priset.

– Det känns väldigt kul, säger Ann.

Valde ett liv som fostermamma

I ett stort hus i Piteå bor Ann tillsammans med sin make, Inge. Men paret har sällan eller aldrig bott där ensamma, de har nämligen haft över 51 barn hemma hos sig under de senaste 30 åren.

Allting började med en önskan efter biologiska barn, något som aldrig blev verklighet.

– Vi försökte med allt, men det gick inte. Till slut fick vi nog och bestämde oss för att öppna vårt hem för fosterbarn i stället.

Ann är väldigt barnkär och har genom åren sett många av barnen växa upp och bli vuxna och självständiga människor.

– Det är det bästa med det här, att få se varje unge stå på egna ben. Det är det som gör att man orkar fortsätta och känna sig motiverad.

”Vill så gärna att det ska gå bra”

Många av barnen har bara stannat hos Ann ett par nätter vid behov, medan andra har bott hos henne under hela uppväxten.

– Vi vill så gärna att det ska gå bra för dem. Det är väldigt roligt när de kommer tillbaka hit och hälsar på när de blir äldre.

Ann Björkman och hennes make har tre till åtta barn boende hos sig åt gången. De är även öppna för jourplaceringar, och har adopterat två barn som numera har flyttat hemifrån.

– Det händer alltid någonting här hemma, berättar hon.

Hoppas att fler engagerar sig

Ann önskar att fler människor öppnade sina hem för barn som behöver en trygg plats.

– Jag vill verkligen att fler ska ställa upp, framför allt yngre personer. Det behövs så många fler familjehem i dag, och jag tror att fler har möjlighet.

Hon tror att många är skeptiska till familjehemslivet på grund av fördomar.

– Jag tror att många tror att det blir besvärligt och struligt att bjuda in främmande människor i sitt hem. Men det finns så många positiva aspekter, säger hon och fortsätter:

– Ta kontakt med ett fungerande familjehem och pratas vid. Var med en familj som vår under en helg och se hur det faktiskt är. Men framför allt gäller det att bara våga prova.

 

Publicerat i tidningen Expressen 26 maj 2018 kl 06.16