Jessica


 

Barnen berikar singelmamman Jessicas och 15-årige sonens liv

 Jessica F

Hon är ensamma mamman som halkade in på uppdraget som familjehem, men inte tvekat att ta emot tonåringar i behov av trygghet.

– Det går utmärkt att vara familjehem som singel. Mitt och min 15-årige sons liv berikas av att vi får dela det med nya människor, säger Jessica Forsehag, Luleå.

Det var när kompisen till ett av Jessicas fyra barn behövde ett nytt boende som hon för första gången öppnade sitt hem för en jourhemsplacering.

– Flickan hade haft det lite rörigt och hade ingenstans att ta vägen. Klart att hon fick stanna hos oss tills det löste sig. Det här var en tjej som återkom och sedan stannade i vårt hem tills hon blev vuxen och flyttade.

Nu fanns Jessica i rullorna hos socialtjänsten och när nästa förfrågan om en jourhemsplacering kom kändes det självklart att tacka ja.

– Det är inte så märkvärdigt att vara familjehem. Jag har redan barn och ser inte ett familjehemsbarn som ett problem. Tvärtom, nya människor berikar ju mitt och Petters liv. Tänk vilken fördel för Petter att få växa upp med ungdomar från andra kulturer. Sedan betyder ju inte det att de måste bli bästisar.

Hjärterummet är viktigast

Jessica säger att hon förstås kollat med sin son så att han tyckt att det har varit okej innan de tagit emot placeringar. Det har hänt att barnen fått dela rum eller till och med sova på soffor när läget varit akut, men Jessicas erfarenhet är att det inte är storleken på hemmet som är avgörande.

Det handlar om storleken på hjärtat.

– Respekt för den placerade ungdomen är mycket viktigt. Han eller hon måste ges utrymme att vara den hen är och hemmet måste bli ungdomens, på samma villkor som övriga familjens. Det placerade barnet får aldrig uppleva att han är hos dig på nåder.

Börja som jourhem!

Jessicas hem är varmt och öppet och hon berättar att hon gärna ser att både Petter och Ali tar med sig vänner hit.

– Alis kompisar är ofta här och det sprider sig underbara dofter från köket när de tillagar spännande maträtter, säger Jessica med ett leende.

Är du också sugen på att ta emot en ungdom i ditt hem? Jessica tipsar om att först testa att vara tillfälligt jourhem.

– Då kan du känna efter om det passar just din familj att vara familjehem.

Själv jobbar hon för det privata företaget Consilium, som bedriver förstärkt familjehemsvård.

– Det innebär att jag alltid har ett starkt stöd av konsulenterna. Även om jag är singel så är jag aldrig ensam om barnen.